Klor beständiga Badkläder

Information om klor tåliga badkläder

Vad innebär klor tåliga/beständiga badplagg?

Konventionella badkläder är gjorda av en blandning av Polyamidfibrer (nylon) och Polyuretan. Polyuretan är tunna gummitrådar som vävs in i polyamidfibern och gör tyget elastiskt. Blandningen gör tyget väldigt praktiskt men problemet med den sortens tyg uppstår först när man lämnar badstranden och går inomhus för att bada i bassäng. Svenska bassängvatten är uppvärmda och då många använder sig av bassängen, blandas klor och andra kemikalier i vattnet för att förhindra att bakterier förökar sig och sprids.
Klor skyddar effektivt mot bakterier och håller vattnet rent och fräscht, men förstör lika effektivt våra badkläder. De som någon gång använt klor till att exempelvis bleka kläder, vet hur väl det fungerar som blekmedel och förstår säkert vilken skada det gör på de plagg vi bär på oss medan vi tränar i bassängen. Gummitrådarna i de konventionella badklädernas tyger, bryts snabbt ner av det klor som finns i vattnet och redan efter ett fåtal användningar har de tappat elasticiteten, blivit slappa och genomskinliga.
Vad skiljer det klorbeständiga tyget från det konventionella och vad gör dem klorbeständiga?

Tygerna som används i klorbeständiga badplagg har en längre livslängd än de tyger som man vanligtvis gör badkläder utav. Tyget är gjort av 100%  Polyester, ett erkänt slitstarkt konstfiber som inte lika lätt bryts ner av klor. För att tyget likt konventionellt tyg för badkläder ändå ska vara elastiskt och därmed lättare att ta på sig, sitta bra på och kännas skönt att bära, har man präglat Polyesterfibern så den fått egenskapen att dra ihop sig. Denna fiber har fått namnet PBT och vävs in i tyget så att blandningen blir 55% Polyester och 45% PBT. Därefter färgas tyget in i färger speciellt framtagna för att stå emot klor och inte blekas nämnvärt under tygets livslängd.
Klorbeständiga badkläders akilleshäl är resåren som måste sys in i ärm-, ben- och halsöppningar för att sitta bekvämt och få perfekt passform. Resår görs inte av PBT utan av gummi och det är som sagts ovan, gummit klor bryter ned. Detta gummi är dock mycket tjockare än de tunna trådarna som tidigare beskrevs finnas i konventionella badkläders tyger och har en livslängd på runt 100 timmar i kroppstempererat och högklorerat bassängvatten (två timmars bassängtränande i veckan).
Förutsatt att skötselråd följs, håller klorbeständigt bad längre än konventionella badplagg.

Hitta till Details
Du hittar butiken på Södermalm i Stockholm.